PŘIHLÁŠENÍ

.

NOVINKY

Vycházka mizející Plzní

Živě město znamená město měnící se, město, které se vyvíjí. Doku se bourá a staví je město aktivní a stále je v něm život. Přesto můžeme rozlišovat bourání prospěšné a zbytečné. Mnohdy nová stavby nepřinese nic pozitivního ani nového a nahradí potřebnou a důležitou stavbu. V rámci vycházky mizející Plzní, která se bude konat 25. září od 18:00 se podíváme na všechny tyto příklady v Plzni. Pojďte se projít místy, která se výrazně změnila.

Vycházková jednohubka

Pojďte s námi na nový odlehčený koncept komentované vycházky, která vás tentokrát provede pouze jedinou ulicí Plzně. Během hodiny poznáte, co vše zajímavého skrývá ulice Františkánská. Vycházka se bude konat 10. září od 18:00. V tomto článku se na ní můžete registrovat.

Přihláška na vycházku za tím nejlepším z Plzně

Rádi bychom vás pozvali na vycházku Za tím nejlepším z Plzně, která vás – jak už její název napovídá – vezme za těmi nejlepšími historkami, příběhy a památkami Plzně. Vycházka proběhne 5. září od 18:00. Poznáme ty nejzajímavější místa napříč historií a seznámí vás s tím, čeho si během procházky městem všímat. Vycházka je vhodná zejména pro ty, kdo na našich vycházkách ještě nebyli.

Vycházka plzeňskými portály

Portál – nejdůležitější umělecké a stavební vyjádření domu. Místo, kudy všichni prochází. Věc, kterou naleznete na domech měšťanů, činžácích i na kostelech a významných stavbách. Plzeň je dodnes bohatá na celou plejádu zajímavých i prostých portálů od gotiky po historizující slohy. Pojďte s námi poznat, jaké zajímavé vstupy do domů nám v Plzni zůstaly. Vycházka se bude konat 20. června od 18:00.

Vycházka po Slovanech a prohlídka kostela U Ježíška

Již 2. června se bude konat vycházka Po Slovanech, kde se budete moci seznámit s příběhy a zajímavostmi, které jsou ukryté v jedné z nejkrásnějších a nejvýstavnějších plzeňských čtvrtí. V neděli druhého června se sejdeme v 18:00 a tentokrát nás na závěr vycházky čeká malé překvapení – prohlídka kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš, kterou nám zprostředkuje pan Pavel Kozák, kterému tímto děkujeme.

Tisková zpráva o konání Českého modelu amerického kongresu
Fórum - Blog

TZ: Studenti v roli amerických kongresmanů: diskuze s hosty i argumentační souboje

Plzeň, 23. 9. 2013 – V Plzni proběhl ve dnech 13. – 17. září již třetí ročník projektu Český model amerického kongresu. Téměř dvě stovky studentů středních i vysokých škol z celé České republiky si v něm během simulovaného parlamentního jednání vyzkoušelo, jaké je to být americkým senátorem, poslancem, novinářem či lobbistou.

„Účelem našeho projektu je rozšířit v mladých lidech povědomí o politice,“ vysvětluje Jan Ježek, předseda organizačního výboru projektu. „Zároveň ale chceme v praxi ukázat, že parlament nemusí být jen rozhádaným molochem, ale může být výkonným a funkčním garantem demokracie,“ dodává Ježek.

Účastníci se během jednání zabývali například otázkami pravidel financování volebních kampaní, amerického vesmírného programu, ekologických automobilů nebo zahraniční politikou USA vůči Barmě. „Každý ze studentů měl v rámci našeho projektu důležitou roli, kterou musel věrohodně zastávat. Senátor za stát Texas hájil těžbu ropy, zatímco poslanec z Michiganu se snažil vyjednat podporu automobilkám,“ vysvětluje Ježek.

Studenti se podle něj na projektu učili argumentovat, diskutovat a v neposlední řadě i vyhledávat informace. Především si ale vyzkoušeli, jak probíhá legislativní proces. „Věrohodně hájit zájmy voličů při tvorbě rozličných zákonů není vůbec jednoduché. Naši účastnící to však zvládli bez větších problémů,“ dodává Jan Ježek.

Hosté: Špidla, Šídlo i Joch

Kromě simulovaného jednání se účastníci projektu setkali s celou řadou zajímavých hostů. Jedním z nich byl i bývalý premiér a člen evropské komise Vladimír Špidla, který studentům přednášel o budoucnosti euro-atlantických vazeb. Kromě něj se do diskuzí s účastníky zapojil třeba i Jindřich Šídlo, hlavní analytik Hospodářských novin, amerikanista Kryštof Kozák či ředitel Občanského institutu Roman Joch. Řadu odborných přednášek měli také vyučující ze Západočeské univerzity v Plzni, která je jedním z hlavních partnerů projektu.

V průběhu ročníků dále vystoupili partneři či zástupci partnerů, pod jejichž záštitou se projekt konal – primátor města Plzně Martin Baxa, senátor za Plzeň město Jiří Bis či Jana Sehnálková za Velvyslanectví spojených států v Praze.

Pořadatelem projektu je občanské sdružení Centrum pro studium diplomacie a politiky. Jeho předseda Michal Říha k průběhu modelu řekl: „Splnili jsme všechny očekáváné cíle. Účastníci odjížděli nadšení s novými znalostmi a dovednostmi, které se jim zcela jistě budou v životě hodit.“

Za rok opět v Plzni

Další ročník projektu se uskuteční příští září opět v Plzni. Organizátoři na jeho přípravách začínají pracovat ve spolupráci s letošními partnery – Magistrátem města Plzně, Plzeňským krajem, Americkou obchodní komorou, Americkým centrem, Informačním centrem NATO i Západočeskou univerzitou v Plzni. Kromě těchto institucí však chtějí oslovit s nabídkou spolupráce i další tak, aby mohl projekt dále růst.

Zdroj obrázku:

průměrné hodnocení:
hodnoceno:
Zobrazit komentáře

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit.

Komentáře k článku:
Schovat komentáře